Työhaastattelu

Tässä osassa on tietoa työhaastattelusta.

Työhaastattelija ja työnhakija tapaavat työhaastattelussa. Työhaastattelussa kysytään kysymyksiä. Työnhakija vastaa kysymyksiin.

Kun työnantaja saa työhakemuksia, hän tutustuu niihin ensin. Työnantaja kutsuu työhaastatteluun osan työnhakijoista. Kaikkia hakijoita ei yleensä kutsuta haastatteluun.

Työhaastatteluun pitää tulla ajoissa paikalle. Varaa aikaa paikan etsimiseen, jos paikka ei ole sinulle tuttu.

Työhaastattelussa on usein muutama työhaastattelija. Valmistaudu puhumaan monelle ihmiselle. Laita siistit ja asialliset vaatteet päällesi työhaastatteluun.

Työhaastattelija haluaa tietää vastaukset kysymyksiin. Sen lisäksi hän haluaa myös nähdä haastattelussa millainen ihminen sinä olet. Ole siis työhaastattelussa, sellainen kuin olet.
Muista kuitenkin olla aina kohtelias ja asiallinen.

Ennen työhaastattelua on hyvä miettiä vastauksia yleisiin haastattelukysymyksiin. Työhaastattelua voi myös harjoitella esimerkiksi ystävän kanssa.

Joskus jokin kysymys työhaastattelussa voi olla sinulle vaikea. Voit silloin sanoa, että mietin tätä hetken ja vastaan sitten. Voit pitää lyhyen tauon ja miettiä vastausta.

Työhaastattelujen kesto vaihtelee. Työhaastattelu voi kestää esimerkiksi yhden tunnin tai vain puoli tuntia.

Työhaastattelussa kysytään usein samantyyppisiä asioita monen eri kysymyksen avulla. Samantyyppisiä kysymyksiä kysytään siksi, että halutaan nähdä, oletko johdonmukainen. Johdonmukaisuus tarkoittaa sitä, vastaa samantyyppisiin kysymyksiin melko samanlaisella tavalla. Johdonmukaisuus antaa sinusta luotettavan kuvan.

Työhaastattelussa kysytään melkein aina seuraavista asioista: työhistoriasta, eli mitä töitä olet tehnyt ennen, koulutuksesta, eli mitä olet opiskellut, sinun vahvuuksistasi, eli sinun hyvistä ominaisuuksistasi, sinun heikkouksistasi, eli asioista, joita sinun on hyvä itsessäsi kehittää.

Usein myös kysytään, miksi meidän pitäisi valita juuri sinut tähän työhön. Se tarkoittaa sitä, että mitä hyvää työpaikka saa, jos he ottavat sinut töihin.

Hyödyllisiä linkkejä 

Duunitori – opas työnhakuun, työhaastattelu
Neuvoja ja ohjeita työhaastatteluun. Sivustolla saa apua myös työhakemuksen ja CV:n tekemisessä.

Barona
Baronan sivuilla on ohjeita työhaastatteluun valmistautumiseen. Lisäksi siellä on ohjeita ja vinkkejä CV:n ja työhakemuksen tekemiseen.

Monster
Monserin sivuilla on tietoa ja neuvoja työhaastatteluun valmistautumisessa. Siellä in myös yleisiä haastattelukysymyksiä.

Työhaastattelu.fi
Tällä sivustolla on tietoa työhaastattelusta.