Suomalainen työkulttuuri

Eri maissa on erilaisia tapoja tehdä töitä. Tässä osassa on tietoa, miten Suomessa toimitaan työelämässä.

Ajoissa

Suomessa on tärkeää tulla ajoissa töihin. Työ alkaa ja loppuu tarkalleen silloin, kun on sovittu

Tasa-arvo

Miehet ja naiset tekevät Suomessa kaikenlaisia töitä. Johtaja voi olla nainen tai mies. Kaikkien työntekijöiden täytyy kunnioittaa toisiaan.

Oma-aloitteisuus

Suomessa työntekijän pitää olla oma-aloitteinen. Oma-aloitteisuus tarkoittaa esimerkiksi tätä: Kun saat yhden työn valmiiksi, älä jää odottamaan. Aloita uusi työ itse. Jos et tiedä, mitä voit tehdä, kysy.

Esimies voi sanoa sinulle: ”Siivoa tämä huone.” Sinun täytyy itse päättää, miten teet työn. Esimies ei aina anna tarkkoja ohjeita. Hän voi luottaa siihen, että osaat itse päättää, miten teet työtehtävän.

Kun olet tehnyt työn valmiiksi, sano se esimiehelle.

Luottamus

Suomessa luotetaan siihen, että työntekijät tekevät mitä sovitaan. Kun lupaat tehdä jonkin asian, tee se. Työn tekemistä ei aina valvota. Suomessa työ tehdään valmiiksi siinä ajassa kuin on sovittu.

Puhuminen

Suomessa työpaikalla puhutaan yleensä suoraan ja lyhyesti. Jos et ymmärrä ohjeita, voit kertoa sen suoraan. Jos sinulle on annettu liian vähän aikaa tehdä työtehtävä, kerro siitä suoraan esimiehelle. Jos tarvitset apua työtehtävässä, pyydä sitä suoraan esimieheltä ja muilta työntekijöiltä.

Hyödyllisiä linkkejä

Erilaisuus sallittu – työelämästä tietoa maahanmuuttajille
Selkokielinen sivusto, jossa on tietoa suomalaisesta työkulttuurista. Sivustolla on tietoa myös muista asioita suomalaisessa työelämässä.