Mistä voi hakea töitä

Tässä osassa kerrotaan, miten voi löytää työpaikan. Työpaikan voi löytää monella tavalla. Parasta on yrittää kaikkia tapoja. Silloin on helpompaa löytää työpaikka.

Työpaikkailmoitukset

Osa työpaikoista ilmoitetaan internetissä tai sanomalehdissä. Silloin työpaikasta on ilmoitus, jossa kerrotaan työpaikasta erilaisia tietoja.

Ilmoituksessa lukee, mitä työntekijältä vaaditaan ja toivotaan. Vaatimuksia voivat olla esimerkiksi tietty koulutus ja työkokemus. Toivomuksia voivat lisäksi olla esimerkiksi työntekijän ominaisuudet. Joku työnantaja haluaa esimerkiksi joustavan ja vastuuntuntoisen työntekijän.

Työpaikkailmoituksia kannattaa katsoa usein. Joihinkin ilmoituksiin tulee nopeasti paljon työhakemuksia. Silloin on hyvä, jos itse lähettää työhakemuksen aikaisin. Työpaikkailmoituksissa on päivämäärä, jolloin työhakemus pitää viimeistään lähettää työnantajalle.

Piilotyöpaikat

Piilotyöpaikka tarkoittaa avointa työpaikkaa, josta ei ole ilmoitusta missään. Piilotyöpaikan voi löytää kysymällä suoraan työnantajalta, onko siellä työpaikkoja.

Suuri osa työtekijöistä löytää työpaikan piilotyöpaikkojen joukosta. Työtä kannattaa etsiä myös piilotyöpaikoista.

Kun etsii piilotyöpaikkoja, voi lähettää työpaikkoihin avoimia hakemuksia. Avoimesta työhakemuksesta saa lisätietoa tästä oppaasta kohdasta työhakemus.

Piilotyöpaikka voi myös löytyä tuttavien kautta. Kannattaa kertoa tuttaville, että etsii työtä. Jos esimerkiksi tuttavan omassa työpaikassa tulee avoin työpaikka, hän voi kertoa siitä sinulle.

Vuokratyö

Vuokratyönvälittäjä on yleensä yritys. Kun tekee vuokratyötä, työnantaja on vuokratyöyritys. Työ tehdään toisessa paikassa. Esimerkki vuokratyöstä: Työntekijä tekee työtä ruokakaupassa. Ruokakauppa maksaa työstä vuokratyöyritykselle. Vuokratyöyritys maksaa palkan työntekijälle.

Vuokratyötä koskevat samat lait ja sopimukset kuin muutakin työtä. Vuokratyö on yleensä määräaikaista. Määräaikaisesta työsuhteesta kerrotaan tämän oppaan osassa Työelämän lait ja sopimukset.

Hyödyllisiä linkkejä 

Satakunnan TE-toimisto
Satakunnan TE-toimistosta voi saada monenlaista palvelua. Siellä voi esimerkiksi hakea kotoutumiskoulutukseen ja työvoimakoulutukseen. Siellä pitää myös käydä, jos esimerkiksi haluaa mennä työkokeiluun.

TE-palveluiden avoimet työpaikat
Täällä ovat TE-palveluihin ilmoitetut avoimet työpaikat.

Oikotie
Oikotie-sivustolla on ilmoituksia avoimista työpaikoista.

Avoin työpaikka –palvelu
Avoin työpaikka –palvelu hakee useilta eri sivustoilta ilmoituksia avoimista työpaikoista.

Jooble – työpaikkojen hakukone
Toisin kuin muut hakukoneet, Jooble ei säilytä kaikkia tietoja omaan tietokantaan, vaan etsii tarpeellisia tietoja ja tekee sen paljon paremmin kuin muut.