Työhakemus

Tässä osassa on tietoa työhakemuksesta.

Työhakemus on kirjoitus, jossa kerrot itsestäsi. Kerro itsestäsi asioita, jotka liittyvät työpaikkaan. Tutustu ensin huolellisesti työpaikan vaatimuksiin. Sitten voi alkaa kirjoittaa työhakemusta.

Mieti, mikä sinun kokemuksissasi ja taidoissasi tukee tätä työtä ja työpaikkaa.

Jos työnantaja on ilmoittanut avoimesta työpaikasta, lue ilmoitus tarkasti. Ilmoituksessa kerrotaan, mitä taitoja ja ominaisuuksia työnantaja toivoo hakijoilta. Voit hakea työpaikkaa, vaikka sinulla ei ole kaikkia ominaisuuksia tai taitoja, joita työnantaja toivoo.

Jokaiseen työpaikkaan pitää tehdä oma hakemus. Samanlainen työhakemus ei sovi jokaiseen työpaikkaan. Kerro työhakemuksessa, miksi haluat tähän työpaikkaan.

Työhakemuksen hyvä pituus on yksi sivu. Joskus hakemus voi olla vähän pidempi. Pyri yhden sivun pituuteen. Työhakemuksessa kerrot omista taidoistasi ja ominaisuuksistasi. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi luonteenpiirteet ja toimintatavat. On hyvä kertoa hakemuksessa, missä olet käyttänyt taitoja aiemmin ja missä olet taitoja oppinut. Taitojen ja ominaisuuksien täytyy sopia työpaikkaan. Älä kerro taidoista, joita työpaikassa ei tarvita.

Ominaisuuksista on hyvä kertoa se, missä on aiemmin tarvinnut tai kehittänyt niitä. Kerro niistä ominaisuuksistasi, joita työpaikassa tarvitaan. Kun kerrot itsestäsi, ole rehellinen. Kun kerrot esimerkiksi kielitaidostasi, ei ole hyvä liioitella sitä, eikä vähätellä sitä. Kerro itsestäsi hyviä asioita.

On tärkeää, että teet hakemuksen huolellisesti. Huolellisuus näyttää työnantajalle, että oikeasti haluat työpaikan.

Jos työpaikka pyytää, että ansioluettelo on tietyssä tiedostomuodossa, lähetä ansioluettelo sellaisena tiedostona. Esimerkiksi voidaan pyytää, että ansioluettelo on pdf-muodossa.

Kun teet hakemuksen suomen kielellä, on hyvä, jos joku suomea hyvin osaava ihminen tarkistaa hakemuksesi. Jos hakemuksesi on hyvää suomen kieltä, on sinulla parempi mahdollisuus päästä työhaastatteluun.

Työhaastattelu tapahtuu työhakemuksen lähettämisen jälkeen. Kaikkia työnhakijoita ei kutsuta työhaastatteluun, vaikka he olisivat lähettäneet työhakemuksen. Yleensä työnhakijan täytyy käydä työhaastattelussa. Vasta työhaastattelun jälkeen työnantaja päättää, kuka saa työpaikan.

Avoin hakemus

Avoin työhakemus tehdään silloin, kun työnantaja ei ole tehnyt työpaikkailmoitusta. Avoin työhakemus on melko samanlainen kuin tavallinen työhakemus. Avoimessa työhakemuksessa kerrot itsestäsi, taidoistasi ja ominaisuuksistasi. Kerro myös avoimessa työhakemuksessa, mistä sait tiedon tästä työnantajasta. Kerro, miksi haluat työskennellä tässä työnpaikassa.

Avoin hakemus on hyvä tapa etsiä työtä. Etsi ensin työnantajia, joille haluaisit mennä töihin. Kun olet löytänyt työnantajan, voit lähettää sinne avoimen työhakemuksen ja CV:n. Kerro avoimessa hakemuksessa, millaisia työtehtäviä haet.

Hyödyllisiä linkkejä

TE-palvelut
TE-palveluiden sivu, josta saa tietoa työhakemuksen ja CV:n eli ansioluettelon tekemiseen.

Duunitorin työnhakuopas
Duunitorilla on opas, jossa saa tietoa työhakemuksesta ja CV:stä. Oppaassa on myös muuta hyvää tietoa esimerkiksi työhaastattelusta.

Oikotie
Oikotie-sivustolla on ladattava CV-malli ja ohjeita työhakemuksen kirjoittamiseen. Siellä on myös ilmoituksia avoimista työpaikoista.

Monster uraneuvonta
Monsterin sivuilla on erilaisia työhakemus- ja CV-malleja sekä muuta tietoa työnhausta.

Barona
Baronan sivuilla on ohjeita ja vinkkeja CV:n ja työhakemuksen tekemiseen. Lisäksi siellä on ohjeita työhaastatteluun valmistautumiseen.

Työnhaun tehtäväkirja – opas työllistymisen tueksi
Maahanmuuttajille tarkoitettu opas, josta saa apua työhakemuksen ja CV:n tekemiseen. Oppaassa on myös paljon muuta hyvää tietoa työllistymisestä.