CV eli ansioluettelo

Tässä osassa kerrotaan ansioluettelosta. Ansioluetteloa kutsutaan myös nimellä CV.

Kun Suomessa henkilö hakee työtä, hän tekee työhakemuksen ja ansioluettelon. Ne lähetetään työnantajalle, kun haetaan työpaikkaa.

Ansioluettelo on lyhyt selvitys henkilön työkokemuksesta ja osaamisesta.

Kun teet ansioluetteloa, muista koko ajan, mitä työpaikkaa haet. Kerro itsestäsi sellaisia asioita, jotka sopivat hakemaasi työpaikkaan.

On tärkeää, että ansioluetteloa on helppoa lukea. Tee siis ansioluettelosta selkeä. Katso mallia ansioluettelon asetteluun ansioluettelomalleista.

Ansioluettelon hyvä pituus on yksi sivu. Älä tee yli kahden sivun pituista ansioluetteloa.

Jos työpaikka pyytää, että ansioluettelo on tietyssä tiedostomuodossa, lähetä ansioluettelo sellaisena tiedostona. Esimerkiksi voidaan pyytää, että ansioluettelo on pdf-tiedosto.

Tee ansioluetteloon selkeät otsikot. Otsikkoja voivat olla esimerkiksi: koulutus, työkokemus, kielitaito, IT-taidot ja harrastukset.

Kun kerrot työkokemuksesta, mainitse ensin työtehtävän nimi ja sitten työpaikan nimi. Esimerkiksi näin: myyjä, Siwa. Tai näin: hitsaaja, Metalli Oy.

Kun kerrot koulutuksesta, mainitse ensin koulutuksen nimi ja sitten koulun nimi. Esimerkiksi näin: Suomen kielen peruskurssi, Länsirannikon koulutus Oy WinNova.

Kun kerrot kielitaidosta, ole rehellinen. Älä liioittele tai vähättele omaa kielitaitoasi. Kielitaidosta kerrotaan sanoilla: äidinkieli, erinomainen, hyvä, tyydyttävä tai alkeet. Suullisen ja kirjallisen kielentaidon voi arvioida erikseen. Niin kannattaa tehdä silloin, kun suullisen ja kirjallisen taidon ero on melko iso.

IT-taidot tarkoittavat tietokoneen käyttötaitoja. Joissain työpaikoissa tarvitaan paljon IT-taitoja ja joissakin tarvitaan vähän IT-taitoja. Kerro IT-taidoista rehellisesti. Mieti, mitkä sinun IT-taitosi sopivat tähän työpaikkaan.

Harrastuksista voi kertoa, mutta niistä ei ole pakko kertoa. Joskus harrastuksesta voi olla hyötyä, kun haet työpaikkaa. Esimerkiksi jos työpaikassa tehdään kovaa fyysistä työtä, kannattaa kertoa, jos harrastaa liikuntaa.

Kun teet ansioluettelon suomen kielellä, on hyvä, jos joku suomea hyvin osaava ihminen tarkistaa ansioluettelon. Jos ansioluettelo on hyvää suomen kieltä, on sinulla parempi mahdollisuus päästä työhaastatteluun.

On tärkeää, että teet ansioluettelon huolellisesti. Huolellisuus näyttää työnantajalle, että oikeasti haluat työpaikan.

Hyödyllisiä linkkejä

TE-palvelut
TE-palveluiden sivu, josta saa tietoa työhakemuksen ja CV:n eli ansioluettelon tekemiseen.

Duunitorin työnhakuopas
Duunitorilla on opas, jossa saa tietoa työhakemuksesta ja CV:stä. Oppaassa on myös muuta hyvää tietoa esimerkiksi työhaastattelusta.

Oikotie
Oikotie-sivustolla on ladattava CV-malli ja ohjeita työhakemuksen kirjoittamiseen. Siellä on myös ilmoituksia avoimista työpaikoista.

Monster uraneuvonta
Monsterin sivuilla on erilaisia työhakemus- ja CV-malleja sekä muuta tietoa työnhausta.

Barona
Baronan sivuilla on ohjeita ja vinkkeja CV:n ja työhakemuksen tekemiseen. Lisäksi siellä on ohjeita työhaastatteluun valmistautumiseen.

Työnhaun tehtäväkirja – opas työllistymisen tueksi
Maahanmuuttajille tarkoitettu opas, josta saa apua työhakemuksen ja CV:n tekemiseen. Oppaassa on myös paljon muuta hyvää tietoa työllistymisestä.