Halloween 2017: Vampyyrivainot ja Kiinan pomppivat vainajat

Halloween ei olisi täydellinen ilman vampyyrejä. Ennen Bram Stokerin Dracula-novellia ja vampyyri-sanan yleistymistä, tarinat verta-imevistä olennoista olivat kiertäneet jo monien sukupolven ajan. Muun muassa Euroopassa koettiin 1700-luvulla laaja vampyyri-hysteria, joka hyytyi vasta keisarinna Maria Teresian lähetettyä omat lääkärinsä tutkimaan väitöksiä elävistä-kuolleista ja uusien lakien asetuksilla. Vampyyreistä luodaan edelleen uusia tarinoita ja vaikka suurin osa näistä ottaa inspiraatiota kreivi Draculasta, vampyyrejä löytyy eri kulttuureista ympäri maailmaa.

 

Mesopotamialaisten uskotaan luoneen ensimmäiset tarinat verta-imevistä olennoista, joita voidaan pitää eurooppalaisen vampyyrien inspiraationlähteenä. Tällöin elävien-kuolleiden sijasta olennot kuvailtiin demoneiksi tai pahoiksi hengiksi, jotka söivät ihmislihaa ja joivat verta. Babyloniassa kerrottiin tarinoita Lilith demonista ja tämän tyttäristä, jotka joivat etenkin vastasyntyneiden verta. Myös antiikin Kreikassa kiersi uskomukset Empusa ja Lamia demoneista sekä strigeistä. Empusa oli Hecate-jumalattaren tytär, jotka naiseksi naamioituneena vietteli miehiä ja joi näiden verta. Lamia joi lasten verta öisin kostona jumalatar Heralle, joka tappoi kaikki Lamian omat lapset ja teki tästä käärme-ruumiillisen hirviön. Lamian tavoin myös korppeja muistuttavat striget mielsivät lasten verta, mutta joivat myös nuorista miehistä. Myöhempinä aikoina kreikkalaiset omaksuivat tarinat tyypillisemmistä eurooppalaisista vampyyreistä, joita he kutsuivat vrykolaksiksi vaikka sanan slaavinkielinen alkuperä tarkoittaakin ihmissutta vampyyrin sijaan.

 

Eurooppassa vampyyreistä aiheutunut hysteria sai alkuna Itä-Preussin alueelta, josta se myöhemmin levisi muualle Eurooppaan – etenkin kuuluisaan Transilvanian alueeseen. Monilla alueilla hysteria johti vainajien hautojen avaamiseen sekä vampyyriksi syytettyjen oikeudenkäynteihin ja julkisiin teloituksiin. Ensimmäinen kirjattu vampyyri-tapaus sattui Istirian alueella modernissa Kroatiassa 1600-luvun lopulla, jossa yli kymmenen vuotta aiemmin kuollutta vainajaa syytettiin kylän monista väkivaltarikoksista. Giure Grandoa syytettiin vampyyriksi joka juo entisten naapureidensa verta ja häiriköi leskeänsä. Kylän johtaja päätti pysäyttää Grandon yölliset toimet ja ensiksi löi vaarnan vainajan sydämen läpi ja lopulta myös leikkasi tältä pään irti. Grandon tapauksen lisäksi kaksi kuuluisia kirjattuja vampyyri-tapauksia ovat Petar Blogojevich ja Arnold Paole Serbian alueelta. 62-vuotiaana kuolleen Blagojevichin sanottiin nousseen haudastaan ja tappaneen ensiksi oman poikansa, ja myöhemmin vaanineen naapureitaan juodakseen nämä verestä tyhjiksi. Arnold Paolen uskottiin joutuneen itse vampyyrin uhriksi vuosia ennen kuolemaansa ja palanneen elävänä-kuolleena vaanimaan lähi-alueen ihmisiä. Molempien miesten ruumiit tutkittiin valtion virkailijoiden toimesta ja heidän tapauksistaan sekä niistä aiheutuneesta paniikista kirjoitettiin myös monia raportteja ja kirjoja.

 

Euroopan vampyyrihysteria oli pahimmillaan juurikin Itä-Euroopassa, jonka alueilla puhuttiinkin monista eri vampyyrin versioista. Slaavilaiset uskoivat yllättäen tai luonnottoman kuoleman kokevien tai virheellisesti haudatun muuttuvan vampyyreiksi. Avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset sekä vammaiset nähtiin vampyyreinä, jotka saattoivat vielä eläessäänkin herätä öisin metsästämään uhreja. Ihmisen ja vampyyrin risteymä, damphir, kuului myös eteläisen slaavialueen vampyyrimytologiaan. Damphirit olivat usein ihmisnaisen ja miespuolisen vampyyrin lapsia, jotka muun muassa pystyivät tunnistamaan vampyyrit ulkonäöstä ja toimivat usein vampyyrin metsästäjinä. Damphirit olivat eläessään normaaleja ihmisiä eivätkä vaatineet verta ravinnokseen, mutta heräisivät kuoltuaan vampyyreinä. Nämä eivät olleet kuitenkaan ainoita vampyyrin metsästäjiksi sopivia, sillä myös lauantaina syntyneiden uskottiin kykenevän Van Helsingin oppilaiksi.

Albaniassa puhuttiin naisvampyyreistä, strigoista, joka imi sylivauvojen verta ja pakeni takaisin yöhön lentäväksi hyönteiseksi muuttumalla. Romaniassa vampyyreitä kutsuttiin nimellä moroi, joka muistuttaa Romanian kuolemaa tai slaavilaista painajaista tarkoittavaa sanaa. Slaavilaisten näkemysten lisäksi vampyyreiksi tuomittuja Romanian alueella olivat perheen seitsemäs lapsi, jos kaikki aiemmat lapset olivat olleet samaa sukupuolta, liian aikaisin syntyneet sekä ihmiset joilla oli punaiset hiukset ja siniset silmät.

Aasian alueella vampyyrit eroavat selvästi eurooppalaisten vampyyreistä, niin ulkonäöltään kuin käytökseltään. Jiangshi, usein kutsuttu kiinalaiseksi vampyyriksi, ovat taian avulla henkiin herätettyjä vainajia. Kuolleet sukulaiset haluttiin usein haudata kotipaikkakunnalleen suvun omaan hautapaikkaan ja tilanteissa, joissa sukulainen kuoli ja haudattiin muualle, suku pystyi palkkaamaan manaajan palauttamaan vainajan kotiinsa. Nämä manaajat kaivaisivat ruumiit esiin ja asettaisivat loihditun paperin sen kasvoille herättäen jiangshin takaisin elävien maailmaan. Jiangshi seuraisi manaajaa kävelemisen sijaan pomppimalla takaisin kotikaupunkiinsa, yleensä kahden muun jiangshin seurassa. Jiangshit ovat loihditun paperin avulla manaajalleen kuuliaisia, mutta jos paperi poistetaan vahingossa tai tahallaan, jiangshit pystyvät vihdoin toteuttamaan verenhimoaan. Vapautettu jiangshi hyökkää ihmisten kimppuun imeäkseen näiden elämänenergian eli qin. Jiangsheilla on yleensä pitkät kynnet ja vihertävän-kalpeat kasvot.

 

Malesiassa, Filippiineillä, Cambodiassa ja Indonesiassa kerrottiin tarinoita naisvampyyreistä, jotka pystyivät irrottamaan yläruumiinsa ja lentää öisin siepatakseen vauvoja ravinnoksi. Nämä aswangit kuvailtiin enemmänkin vampyyrin ja ghoulin risteymäksi tai demoniksi, kuin pelkästään vampyyriksi. Filippiineillä myös puhuttiin mandurugoista, jotka imivät raskaana olevien lapset kohdustaan pitkillä kielillään, sekä mananggaista, jotka lensivät öisin suurilla lepakkomaisilla siivillään. Malesiassa uskotaan asuvan penanggalan noitia, jotka pystyvät irrottamaan päänsä ruumistaan ja lentävän suurien siipien varassa etsimässä uhria.

 

Lue enemmän vampyyreistä ja näiden demonisista alkuperistä näistä linkeistä ja vietä karmea Halloween viikonloppu!

https://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/erikoisimmat-karmeimmat-ja-viettelevimmat-vampyyrit-eri-maailmankolkista/3193128

http://kauhublogi.blogspot.fi/2013/10/vampyyrit.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_folklore_by_region

 

Halloween-bileet tänä iltana 27.10. klo 18-22. Tarjolla afrikkalaista ruokaa (vapaaehtoinen maksu). Ilmoittaudu s-postitse toimisto@monikulttuuriyhdistys.fi

 

 

Teksti: Anna Murashev

Share on social media