Halloween 2017; Kauhistuttavia noitia, eläviä-kuolleita ja uljas ratsu

Halloween on saapunut Satakunnan Monikulttuuriyhdistykseen ensimmäistä kertaa! Paikalle saapui runsaasti vieraita sekä karmivia hirviöitä nauttimaan perjantai-illasta. Tiesitkö kuitenkin miksi Halloweenia vietetään?

Halloweenia on vietetty monia vuosia anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, joka lokakuun viimeinen päivä eli 31.10. Alun perin All Hallows’ Eveksi, eli kaikkien pyhien aatto, nimetty juhlapyhä pohjautuu kelttiläisten talven alkamisen juhlaan, samhainiin. Juhlan Pohjois-Amerikkalainen versio on kasvattanut suosiotaan Suomessakin etenkin viime vuosien ajan, vaikka ensimmäinen Halloween juhla vietettiin jo vuonna 1950 Helsingin sotainvalidien naisjaoston toimesta.

Halloween juhlissa tarjolla oli afrikkalaista riisiä ja kanaa sekä paistettuja taikinaa, eli Puff-Puffia. Perheen pienimmille tarjolla oli keksejä ja karmeakuvioisia tikkareita. Kiitos kokeille kaikilta nälkäisiltä vierailta!

Kelttiläiset uskoivat, että syksyn ja sadonkorjuun loputtua, kun maa alkaa kuihtua ja kuolla, tämän maailman ja yliluonnollisen maailman rajat olivat hauraat. Henkien uskottiin yrittävän viedä eläviä mukanaan, mikä voisi selittää Halloweenin perinteikkään naapurustossa kummituksena tai hirviönä kierteleminen ja ’lahjusten’ keräämisen. Nykyään lahjuksena hirviöille kelpaa makeiset mutta ennen vanhaan ihmiset sytyttivät kokkoja pitääkseen henkiolennot loitolla.

Pukukilpailu yltyi tanssiksi ja lopulta pääpalkinnon voitti Prinssi (poni) Uljas, bulgarialaisen vampyyrin tullessa toiseksi. Onnittelut voittajille ja kaikille muillekin pukeutuneille!

Suomessa vastaava juhla oli 1. marraskuuta vietettävä Pyhäinpäivä, jolloin vainajille tarjoiltiin juhlaruokaa ja löylyt saunassa. Latinalaisessa ja Etelä-Amerikassa on myös omat Halloweenin kaltaiset juhlat; Meksikon Dia de los Muertos eli kuolleiden päivä ja Etelä-Amerikan Noche de Brujas eli noitien yö.

Illan sponsorit:

https://www.facebook.com/tovideli/

https://www.facebook.com/SakuraSushiPori/

Katso omiin Halloween juhliin reseptejä tai pistä muistiin seuraavaa vuotta varten!

https://www.k-ruoka.fi/halloween/

https://www.yhteishyva.fi/ruoka/halloweenin-hurjat-herkut/0580632

https://www.valio.fi/reseptit/teemat/hurja-ja-herkullinen-halloween/

 

Tai opi lisää Halloweenista alla olevasta linkistä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Halloween

https://www.livescience.com/40596-history-of-halloween.html

 

Teksti: Anna Murashev

 

Share on social media